In onderstaande uitlegfilmpjes komt het onderwerp "zijde" voor.
Weet jij hoe je de omgeschreven cirkel van een driehoek tekent? In dit filmpje leer je dat de omgeschreven cirkel van een driehoek precies door de drie hoekpunten van een driehoek gaat. Je leert dat je het middelpunt van de cirkel vindt door de middelloodlijnen van de drie zijden van de driehoek te tekenen.
Weet jij hoe je de ingeschreven cirkel van een driehoek tekent? In dit filmpje leer je dat de ingeschreven cirkel van een driehoek de drie zijden van een driehoek precies raakt. Je leert dat je het middelpunt van de cirkel vindt door de bissectrices van de drie hoekpunten van de driehoek te tekenen.
Hoe construeer je een driehoek als er 3 zijden bekend zijn? In dit filmpje leer je in stapjes hoe je, met een geodriehoek en een passer, een driehoek construeert bij 3 gegeven zijden.
Hoe construeer je een driehoek als er 2 zijden en 1 hoek gegeven zijn? In dit filmpje leer je in stapjes hoe je, met een geodriehoek en een passer, een driehoek construeert bij 2 gegeven zijden en 1 gegeven hoek.
Hoe construeer je een driehoek als er 1 zijde en 2 hoeken gegeven zijn? Je leert in dit filmpje hoe je de derde hoek berekent en hoe je daarna de driehoek in stapjes construeert.
Ken jij de formule om de oppervlakte van een driehoek te berekenen? In dit filmpje leer je met deze formule de oppervlakte van een driehoek te berekenen.
Weet jij wat goniometrische verhoudingen zijn? In dit filmpje leer je de goniometrische verhoudingen sinus, cosinus en tangens.
Weet jij wat sinus is en hoe je hiermee kunt rekenen? In dit filmpje leer je met sinus zijden en hoeken te berekenen.
Weet jij wat cosinus is en hoe je hiermee kunt rekenen? In dit filmpje leer je met cosinus zijden en hoeken te berekenen.
Weet jij wat tangens is en hoe je hiermee kunt rekenen? In dit filmpje leer je met tangens zijden en hoeken te berekenen.
Weet jij wat een driehoek is? En welke soorten driehoeken er zijn? In dit filmpje wordt uitgelegd welke eigenschappen een driehoek heeft. Je leert wat gelijkzijdige, gelijkbenige, scherpe, rechthoekige en stompe driehoeken zijn.
Ken jij de stelling van Pythagoras? In dit filmpje leer je dat je de stelling van Pythagoras alleen in rechthoekige driehoeken kunt gebruiken om de lengte van een zijde te berekenen. Je leert dat er verschillende manieren zijn om de stelling van Pythagoras op te schrijven.
Weet jij hoe je de lange zijde van een rechthoekige driehoek kunt berekenen met de stelling van Pythagoras? In dit filmpje leer je dat je de rechthoekszijden in het kwadraat bij elkaar op moet tellen. Je leert dat de lange zijde de wortel van die uitkomst is.
Weet jij hoe je rekent met de stelling van Pythagoras in een tabel? In dit filmpje leer je welke gegevens je in een tabel moet zetten om een zijde te kunnen berekenen met de stelling van Pythagoras.
Weet jij hoe je de rechthoekszijde van een rechthoekige driehoek kunt uitrekenen met de stelling van Pythagoras? In dit filmpje leer je dat je de bekende rechthoekszijde in het kwadraat van de lange zijde in het kwadraat af moet trekken. Je leert dat de onbekende rechthoekszijde de wortel van die uitkomst is.
Weet jij waarvoor je de zijde x hoogte-methode gebruikt? In dit filmpje leer je dat je met de zijde x hoogte-methode de bijbehorende hoogte van een zijde kunt uitrekenen.
Weet jij hoe je zijden berekent in een zandloperfiguur en snavelfiguur? In dit filmpje leer je dat je de gelijkvormige driehoeken in deze figuren nodig hebt. Je leert dat je met de kruisproducten in een verhoudingstabel de zijden kunt berekenen.
Ken jij de omgekeerde stelling van Pythagoras? In dit filmpje leer je dat je met de omgekeerde stelling van Pythagoras kunt bewijzen of een driehoek rechthoekig is.
Weet jij hoe je zijden in een ruimtefiguur met de stelling van Pythagoras kunt berekenen? In dit filmpje leer je hoe je met rechthoekige driehoeken in diagonaalvlakken en grensvlakken de afmetingen van zijden in ruimtefiguren kunt uitrekenen.
Weet jij hoe je de afstand tussen twee punten kunt uitrekenen? Je leert in dit filmpje dat je met de stelling van Pythagoras afstanden tussen punten kunt uitrekenen.
Weet waarvoor je de bach-stelling kunt gebruiken? In dit filmpje leer je dat je met de bach-stelling de zijden van een rechthoekige driehoek of de bijbehorende hoogte van de lange zijde kunt berekenen.
Weet jij waarvoor je de hpq-stelling kunt gebruiken? In dit filmpje leer je dat je met de hpq-stelling de lange zijde van een rechthoekige driehoek of de bijbehorende hoogte van die lange zijde kunt berekenen.
Weet jij hoe je de oppervlakte van een onregelmatig figuur uitrekent? In dit filmpje leer je dat je de figuur kunt opdelen in rechthoeken en driehoeken. Je leert dat je de oppervlakte van de rechthoeken en driehoeken uitrekent en dan bij elkaar optelt om de oppervlakte van de onregelmatige figuur uit te rekenen.
Weet jij hoe je de oppervlakte van een onregelmatig figuur uitrekent? In dit filmpje leer je dat je de figuur kunt inlijsten met een rechthoek. Je leert dat je eerst de oppervlakte van de rechthoek uitrekent. Daarna kun je de oppervlakte van de onregelmatige figuur uitrekenen.
Ken jij de formule om de oppervlakte van een parallellogram te berekenen? In dit filmpje leer je dat een parallellogram eigenlijk twee keer de oppervlakte van een driehoek is. Je leert dat je de oppervlakte berekent met de formule zijde keer bijbehorende hoogte.
Ken jij de formule om de oppervlakte van een trapezium te berekenen? In dit filmpje leer je dat een trapezium eigenlijk een half keer de oppervlakte van een parallellogram is. Je leert dat je de oppervlakte berekent met de formule een half keer de evenwijdige zijden bij elkaar opgeteld keer de bijbehorende hoogte.
Weet jij wat een zwaartelijn is? In dit filmpje leer je dat een zwaartelijn een lijn is vanuit een hoekpunt van een driehoek naar het midden van de overstaande zijde van dat hoekpunt. Je leert dat het zwaartepunt van een driehoek precies op het snijpunt van drie zwaartelijnen in een driehoek ligt.