In onderstaande uitlegfilmpjes komt het onderwerp "breuken" voor.
Weet jij hoe je twee breuken met elkaar kunt vergelijken? In dit filmpje leer je dat je breuken kunt vergelijken met gelijknamig maken, omschrijven naar decimale getallen en plaatsen op de getallenlijn.
Waar moet je op letten als je een breuk op een andere manier opschrijft? Het is belangrijk dat je niet de waarde verandert. In dit filmpje leer je breuken vereenvoudigen, helen uit een breuk halen en helen binnen de breuk brengen.
Weet jij wat breuken positioneren op de getallenlijn betekent? In dit filmpje leer je hoe je negatieve en positieve breuken op de getallenlijn plaatst tussen twee hele getallen.
Waar moet je op letten als je breuken bij elkaar optelt of van elkaar aftrekt? Een breuk moet gelijknamig zijn. In dit filmpje leer je meer over breuken gelijknamig maken, breuken optellen en breuken aftrekken.
Hoe werkt het vermenigvuldigen en het delen van breuken? In dit filmpje leer je niet alleen breuken vermenigvuldigen en delen, maar ook breuken en helen.
Hoe tel je breuken met letters bij elkaar op en hoe trek je ze van elkaar af? In dit filmpje leer je dat je de breuken eerst gelijknamig moet maken. Je leert dat je bij optellen en aftrekken alleen de tellers optelt of aftrekt.
Hoe vermenigvuldig je breuken met letters met elkaar en hoe deel je ze door elkaar? In dit filmpje leer je dat je bij vermenigvuldigen de tellers met elkaar vermenigvuldigt en de noemers met elkaar vermenigvuldigt. Je leert dat delen door een breuk hetzelfde is als vermenigvuldigen met het omgekeerde van die breuk.
Hoe vereenvoudig je breuken waar getallen én letters in staan? In dit filmpje leer je hoe je een breuk zo ver mogelijk kunt vereenvoudigen. Je leert wanneer je getallen in de teller en noemer kunt delen en wanneer je letters in de teller en noemer kunt wegstrepen.
Weet jij welke soorten breuken er zijn? Je leert in dit filmpje dat een breuk geschreven als decimaal getal een eindig aantal cijfers achter de komma kan hebben of juist een oneindig aantal cijfers. Je leert dat breuken geschreven als decimaal getal met een oneindig aantal cijfers achter de komma ook wel repeterende breuken heten.
Weet jij wat de teller en wat de noemer in een breuk is? Om te kunnen rekenen met breuken moet je weten waar een breuk uit bestaat en hoe je een breuk opschrijft.
Weet jij wat gelijkwaardige breuken zijn? In dit filmpje leer je dat breuken met verschillende tellers en noemers een gelijke waarde kunnen hebben. Je leert dat je met een verhoudingstabel gelijkwaardige breuken kunt berekenen.
Weet jij hoe je twee negatieve breuken met elkaar kunt vergelijken? In dit filmpje leer je dat je negatieve breuken kunt vergelijken met gelijknamig maken, omschrijven naar decimale getallen en plaatsen op de getallenlijn.
Wat is een negatieve breuk? En hoe reken je met een negatieve breuk? In dit filmpje leer je hoe je negatieve breuken eerst herschrijft en hoe je negatieve breuken optelt en aftrekt.
Wat is een negatieve breuk? En hoe reken je met een negatieve breuk? In dit filmpje leer je hoe je negatieve breuken eerst herschrijft en hoe je negatieve breuken vermenigvuldigt en deelt.
Weet jij hoe je een lineaire vergelijking met breuken voor de letter oplost? In dit filmpje leer je dat je de breuken eerst weg moet werken door er helen van te maken.
Wist jij dat je een verhouding als breuk, decimaal of percentage op kunt schrijven? In dit filmpje leer je dat een verhouding ook als een deel van een geheel in een breuk geschreven kan worden. Je leert dat je van de breuk een decimaal getal kunt maken of een percentage.